10 Şubat 2013 Pazar

TÜRKİYE’DE RÜZGARLAR indir


Sıcaklık farkının etkisi ile ortaya çıkan basınç farkından dolayı yüksek basınçtan alçak basınca doğru meydana gelen yatay yönlü hava hareketine “rüzgar” denir.

Rüzgar Frekans Gülü
Bir yerde rüzgarın esme sayısını gösteren şekile “rüzgar frekans gülü” denir. Bir merkezin rüzgar frekans gülüne bakılarak yalnızca hakim rüzgar yönü ve yer şeklerinin uzanış doğrultusu belirlenir.
1: Meltem Rüzgarları
Günlük sıcaklık farkından kaynaklanan rüzgarlardır. Yaz mevsiminde gündüz çabuk ısınan kara AB, yavaş ısınan deniz üzerinde ise YB oluşur. Bu nedenle rüzgar gündüz denizden karaya eser ve serinletici etki yaratır. Ege kıyılarındaki imbat rüzgarları bu rüzgarlara (Deniz Meltemi) örnektir. Yaz mevsiminde gece ise çabuk soğuyan kara üzerinde YB, geç soğuyan (ılık) deniz üzerinde ise AB oluşur. Rüzgar karadan denize eser (Kara meltemi)
2. Yerel Rüzgarlar

A. Soğuk Yerel Rüzgarlar
Karayel: Türkiye’de kuzeybatı’dan esen soğuk ve kar yağışlarına neden olan rüzgarlardır.
Yıldız: Türkiye’de kuzeyden esen soğuk rüzgardır.
Poyraz: Türkiye’de kuzeydoğu’dan esen kış mevsiminde sert,soğuk ve kuru bir rüzgardır.
B. Sıcak Yerel Rüzgarlar
Lodos: Güneybatıdan esen, Akdeniz, Ege ve Marmara’yı etkisi altına alan, bazı dönemler vapur seferlerinin iptal olmasına neden olan rüzgarlardır.
Kıble: Güneyden esen sıcak ve nemli rüzgardır.
Samyeli: Güneydoğu’dan esen, sıcak, kuru ve buharlaşmayı arttıran en sıcak rüzgardır.
NOT: Etezyen; Yunanistan’ın yüksek kesimlerinden Ege kıyılarına doğru esen soğuk yerel rüzgardır.
FÖHN (FÖN) RÜZGARI

Rüzgarlar yükseldikleri yamaçlarda sıcaklığı her 200 m’de 1° düşürürken diğer yamaçtan inerken fön karakteri kazanması nedeniyle sıcaklık her 100 m‘de 1°C artar. Fön rüzgarı sıcak ve kurutucu etki yaratır. Türkiye’de özellikle Doğu Karadeniz ve Batı Toroslarda görülür. Doğu Karadeniz’de (Rize) turunçgil yetişmesinin nedeni fön rüzgarıdır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder