10 Şubat 2013 Pazar

YERLİ (ZONAL) TOPRAKLAR indir


2. YERLİ (ZONAL) TOPRAKLAR
        Ana kayacın bulunduğu yerde çözünmeye bağlı olarak oluşan topraklardır. Bu topraklar belirli bir iklim özelliği yansıtır. 
Nemli Bölge Toprakları
Laterit

Fazlaca yıkandığı için tuz ve kireç düşüktür. Doğu Karadeniz Bölümünde görülür.
Podzol

Serin ve nemli bölge toprağıdır. En yaygın Batı Karadeniz Bölümünde görülür.
Kahverengi Orman Toprağı

Yağışlı bölge toprağıdır. Özellikle Karadeniz Bölgesinde ve bunun dışında Marmara’da Yıldız Dağları Bölümü’nün denize bakan yamaçlarında görülür.
Terra-rossa

Demiroksit bakımından zengin kırmızı renkli topraklardır. Akdeniz ikliminin tipik toprak türüdür. Özellikle Akdeniz, bunun dışında Kıyı Ege ve Güney Marmara’da görülür.
Tundra
Kutup kuşağında yılın büyük bir bölümünde donmuş olan, sıcaklığın arttığı dönemde ise bataklık görünümünü alan Türkiye’de görülmeyen toprak türüdür.


b. Kurak Bölge Toprakları
Kestane Renkli Step Toprağı

Step (karasal) ikliminin toprak türüdür. Tahıl tarımına uygun olan topraklardır. Türkiye’de özellikle İç Anadolu’da, bunun dışına Güneydoğu Anadolu, İç batı Anadolu ve Doğu Anadolu da görülür.
Çernezyom (Kara Toprak)

Humus ve mineral bakımından zengin, dünyanın en verimli toprağıdır. Türkiye en yaygın Erzurum-Kars Bölümünde görülür. Fakat iklim alışverişsizliği nedeniyle yeterli ölçüde yararlanılamamaktadır.
Çöl Toprağı
Tuz ve kireç oranı yüksek olan en kurak ve en verimsiz topraklardır. Türkiye’de görülmemekle birlikte Tuz Gölü çevresinde benzer topraklara rastlanır.

1 yorum:

  1. Toprak, arazi, tarla konularında çok sık problem yaşanıyor. Miras avukatı olmadan toprak davalarını çözmek zor oluyor gerçekten.

    YanıtlaSil